'Cruijff belde me twee weken later terug, tot op de seconde precies''

Riemer van der Velde was gistermiddag bij een mede-oudbestuurders vergadering aanwezig toen het trieste nieuws over Johan Cruijff binnenkwam. De oudvoorzitter had goed contact met de voetballegende, zeker na het aanbod om trainer van SC Heerenveen te worden.

"Het nieuws dat Cruijff overleden was sloeg in als een bom," aldus Van der Velde in de Leeuwarder Courant. "We hadden allemaal het gevoel dat een dierbare ons verlaten had. We hebben er niet meer lang gezeten. Je bent toch van slag."

Vorig jaar bij een thuiswedstrijd van Ajax zag Van der Velde Cruijf voor het laatst. Er was goed contact tussen de twee. In het voorjaar van 1988 was er zelfs een concreet plan om de voetbalicoon als trainer naar Friesland te halen. Een groep sponsors wilden hem binnen halen. "In de tijd van Us Abe was Heerenveen een topclub, onder Us Johan moeten we dat weer worden," zo zei sponsor Klaas Oenema.

Van der Velde vervolgt. "Mannen zoals hij en Bart van der Meer zeiden: 'we moeten maar eens voor een verrassing zorgen.' Zodoende hebben we toen via Jack van Gelder contact gehad met Cruiff." Het miljoenensalaris zou zich met de komst van Cruijff terug betalen, zo was de redenatie van de sponsors. "Johan brengt meer geld mee dan hij zelf krijgt. De naam Cruijff staat garant voor geld," zo stelde Van der Velde destijds.

Via Van Gelder kwam het nieuws dat Cruijff het aanbod serieus in overweging zou nemen. "Ik ben onder de indruk van de visie van het bestuur van Heerenveen. De samenwerking zoals zij die voorstellen strookt precies met de manier waarop ik wil werken. We zitten helemaal op één lijn. Het is een grote uitdaging om een kleine club helemaal op te bouwen, alleen: misschien komt deze kans wel te vroeg in mijn carriere," zo was de reactie van Cruijf de.op het aanbod. 

Van der Velde wilde het mogelijk maken. "Iedereen beschouwt het als onmogelijk, maar wij denken als Friezen te klein. Johan Cruijff wil naar het buitenland en ons voordeel is, dat Friesland het dichtsbijzijnde buitenland is," aldus de toemalige woorden van Van der Velde. De erevoorzitter nu: "Cruijff zei tegen mij dat hij op het punt stond om naar Barcelona te gaan om te praten. En dat hij mij over een week, op deze tijd weer terug zou bellen."

"Twee weken later zat ik bij de telefoon en Cruijff belde op de seconde precies. Hij zei: 'ik heb het serieus overwogen, maar ik kom niet. Ik heb een contract bij Barcelona getekend en dat wordt over twee weken bekend gemaakt'. Ik zei: dat had ik liever niet geweten. Straks lekt het uit en ben ik de zwarte piet. Toen zei Cruijff: 'Het lekt niet uit..'."

Twee weken na het bericht van Cruijff werd hij als nieuwe trainer van FC Barcelona gepresenteerd. Heerenveen benoemde Ted Immers als nieuwe trainer. "Ach, hij komt ook uit het Westen en hij heeft net als Cruijff een voornaam en een achternaam," aldus Van der Velde.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Agenda
zo
4/06
FC Twente
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 34 39 64
6 Sparta Rotterdam 34 23 59
7 FC Utrecht 34 5 54
8 SC Heerenveen 34 -6 46
9 RKC Waalwijk 34 -14 41
10 Vitesse 34 -5 40
11 Go Ahead Eagles 34 -10 40
Bekijk de hele stand