COLUMN | Zonnepanelen en donkere wolken

Je hoort mij niet zeggen dat Luuc Eisenga de beste voorzitter is die SC Heerenveen ooit heeft gehad. Hij is geen visionair zoals Riemer van der Velde dat was en ook niet iemand van het snelle doorhakken van knopen, maar wel iemand die beseft dat hij in een wereld leeft met veel verschillende krachtenvelden - die hij bij elkaar moet zien te houden.

Voetbal International noemde het beleid van Eisenga vooral 'pappen en nathouden'. Gesprekken die ik de afgelopen weken heb gevoerd bevestigen dat beleid, maar er zijn bepaalde dingen die in mijn ogen onderbelicht blijven. Zo was daar twee weken terug ineens het zonnepanelen-verhaal in de Leeuwarder Courant. Sytse Bouwer, directeur/mede-eigenaar van hoofdsponsor GroenLeven, sprak zich daarin uit dat de club gemaakte afspraken (nog) niet is nagekomen.

Kort samengevat, bij het tekenen van het contract als hoofdsponsor beloofde SC Heerenveen dat het zich maximaal zou inzetten voor zonnepanelen op en rondom het Abe Lenstra Stadion. Harde afspraken werden en konden niet worden gemaakt, simpelweg omdat SC Heerenveen slechts gedeeltelijk de eigenaar is van Sportstad en dus zelfstandig zo'n beslissing niet kan en mag maken. Ook de betrokkenheid van de gemeente Heerenveen speelt hierin een grote rol.

Als er geinvesteerd wordt in zonnepanelen (zoals de gemeente graag ziet), kan en mag er geen belastinggeld teveel uitgegeven worden. Met andere woorden, de opdracht tot plaatsing van zonnepanelen kan en mag niet direct aan GroenLeven worden gegeven. En dus kan het niet anders dat er recent een openbare aanbesteding is uitgezet. Dit kan en mag voor GroenLeven simpelweg geen verrassing zijn geweest.

Waarom het bovenstaande nog niet ergens in de LC of VI wordt genoemd, is mij niet duidelijk. Of toch wel? In de zoektocht naar fans of sponsoren die on the record iets willen zeggen over Eisenga, is tot nu toe alleen Sytse Bouwer van GroenLeven opgestaan. Of beter gezegd: de voormalige eigenaar van GroenLeven, die tegelijkertijd bekendstaat als een groot fan van de club. Inmiddels heeft hij zijn meerderheidsbelang in het bedrijf overgedragen, wat hem nu feitelijk vooral nog tot een fan maakt die voor de hoofdsponsor werkt.

Als je met die blik naar zijn interview in de LC kijkt, zie je iets meer dan alleen een ontevreden sponsor en fan. Volgens de analyse van VI valt Bouwer volgens mij perfect in het segment 'welgestelden die een nieuwe clubleiding financieel willen ondersteunen (mannen van de oude stempel die het afbrokkelen van de club niet langer kunnen aanzien) én zij die na een coup hopen op een plek op het pluche.' Ik ken de heer Bouwer niet goed genoeg om zijn leidinggevende kwaliteiten in te schatten, maar de manier waarop hij recent Marcus Allbäck terughaalde naar het Abe Lenstra Stadion is misschien wel tekenend voor zijn (mogelijke) intenties.

Iedereen in en rondom de club heeft een hang naar het verleden. Verlangend naar tijden toen Van Nistelrooy, Huntelaar en Alves onze spitsen waren. Het verwelkomen van Allbäck was een mooie geste en werd zeer gewaardeerd bij iedereen rondom de club, maar tegelijkertijd ook een verhuld statement: als de huidige clubleiding die vervlogen tijden niet terughaald, dan doen wij het wel.

Sytse Bouwer zou niet de eerste sponsor zijn die het pluche in het Abe Lenstra Stadion ambieert. En hij is zeker niet de laatste die zich afzijdig zou houden als er daadwerkelijk een nieuwe matchsstrijd ontstaat. Begrijp me niet verkeerd, ik geloof dat Bouwer dit allemaal met de beste bedoelingen doet, dat kan ook niet anders wanneer je als fan je nekt uitsteekt en zoveel geld investeert in je favoriete club.

De club is inmiddels redelijk hersteld van de vorige revoluties. De vraag is of al deze goede bedoelingen en een nieuwe revolutie de club niet juist nog verder in moeilijkheden brengt. Het verleden krijgen we er in elk geval niet mee terug.

Marcel Koppers

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand