COLUMN | Verborgen talenten

Er zijn momenteel aardig wat dingen bij SC Heerenveen waar je je zorgen over zou kunnen maken, maar één ding lukte in elk geval wel. Kik Pierie, het grootste talent sinds Daley Sinkgraven, heeft zijn contract verlengd tot medio 2021. Goed voor de club maar ook vooral voor de ontwikkeling van de nog maar 17-jarige verdediger. In het verleden hebben we gezien dat een vroege stap naar de top-drie niet veel oplevert - behalve dan een goed gevulde bankrekening.

Bilal Basacikoglu, nu 22 jaar, is misschien wel het toppunt van zelfoverschatting geweest in de afgelopen jaren. Letterlijk zes maanden (!) nadat hij onder Marco van Basten zijn debuut had gemaakt, vertelde hij de nieuwe trainer Dwight Lodeweges (letterlijk) doodleuk "dat hij hem niks meer kon leren." Technisch directeur Hans Vonk was blij dat Feyenoord zich diezelfde zomer meldde en even 3,5 miljoen euro voor hem op tafel legde. Erg veel geld voor een aanvaller die vier keer scoort in 93 officiële duels (en vijftien assists, oké).

Een half jaar nadat zowel Hakim Ziyech (die verstandig genoeg voor Twente koos) als Bilal Basacikoglu waren verkocht, maakte Ajax het nog bonter met een transfersom van zeven miljoen euro voor Daley Sinkgraven. De toen 19-jarige speler verkoos het geld boven een geleidelijke ontwikkeling en een 'vaste' basisplaats op tien bij SC Heerenveen. Bij ons had hij ook wel eens op de bank gezeten maar bij Ajax staat hij 2,5 jaar later als linksback. Linksback. Back. Dus.

Fast forward dan naar de zomer van 2015. Albert Gudmundsson was hét toptalent in de jeugdopleiding, maar trainer Dwight Lodeweges dacht dat de IJslander nog wat meer tijd nodig had. Onterecht in mijn ogen en zo dacht Albert ook. PSV wilde hem al langer en nam hem voor enkele tonnen over. Nu is hij twintig en heeft hij er net drie invalbeurten op zitten in de Eredivisie. Hij had de vaste rechtsbuiten kunnen zijn bij Heerenveen en anderhalf seizoen ervaring gehad in de Eredivisie. Een gemiste kans.

Zeker ook omdat Heerenveen nu voor die positie een speler van Real Madrid heeft gehuurd. Een toptalent die zelden een bal verliest maar nog zeldener beslissend is - en dus over een paar maanden 'gerijpt' terugkeert naar Spanje. Gudmundsson had daar perfect kunnen spelen, als hij maar wat meer geduld had gehad. Voor Dennis Johnsen geldt misschien wel hetzelfde verhaal. De nabije toekomst zal uitwijzen of hij een kans krijgt bij het 'grote' Ajax of dat hij minuten gaat maken in de Jupiler League.

Bilal, Daley en Albert zijn drie voorbeelden van keuzes waarvan we er vele hebben gezien in de afgelopen jaren. Ook bij andere clubs, die op hun beurt nog jongere talenten zien weggeplukt worden door de Liverpools, Arsenals en Chelseas van deze wereld. Die jongens zeggen 'welkom' tegen het bedrag op hun bankrekening maar 'doei' tegen hun carrière. Alsof die clubs ook maar iets van een plan hebben met zulke talenten - het draait alleen om financiële winst en macht. Het is voor deze talenten een enigzins begrijpelijke, maar veel te makkelijke keuze.

Om de tegenovergestelde reden heb ik daarom ook enorm veel respect voor een jongen als Kik Pierie en het toptalent van Fortuna Sittard, de eveneens 17-jarige Perr Schuurs. Die jongens kiezen er gewoon bewust voor om hun carrière stapje voor stapje op te bouwen en niet met een reuzenstap, die vaak leidt tot een spagaat - met alle gevolgen van dien. Het bijtekenen van deze jongens is een mooie middelvinger tegen het grote geld en een groot compliment voor deze jongens én de mensen om hun heen.

Zij beseffen dat net zo goed als iedereen dat carrièrebedreigende blessures altijd op de loer liggen. Maar zij begrijpen ook dat je niet direct bij Ajax, PSV of Feyenoord gaat slagen als je niet eens honderd duels in het betaald voetbal hebt gespeeld. Pas dan heb je een basis en ben je misschien in staat om op een hoger niveau aan te haken. Jeremiah St. Juste, Joost van Aken zijn perfecte schoolvoorbeelden van wat je dat kan opleveren.

Hopelijk worden zij over een paar jaar opgevolgd door de Kik Pierie's en Perr Schuurs' van deze wereld. Het kan niet anders dat hun keuze om bij te tekenen op de lange termijn zich zal gaan uitbetalen.

Marcel Koppers

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
14/01
SC Heerenveen
18:45
AZ
zo
22/01
SC Heerenveen
12:15
FC Groningen
wo
25/01
Fortuna Sittard
20:00
SC Heerenveen
za
28/01
SC Heerenveen
20:00
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
8 SC Heerenveen 14 3 23
9 NEC 14 3 17
10 RKC Waalwijk 14 -3 17
11 Go Ahead Eagles 14 -3 15
Bekijk de hele stand