COLUMN | Topkandidaat

Koos Formsma. Yme Kuiper. Robert Veenstra. Gaston Sporre. Jelko van der Wiel. Luuc Eisenga. Zes mannen die probeerden om clublegende en erevoorzitter Riemer van der Velde op te volgen, maar (op Sporre na) allemaal via de zijdeur uit het Abe Lenstra Stadion vertrokken.

Het tekent de moeilijke zoektocht naar een algemeen directeur: vind maar eens iemand die geschikt is, gerespecteerd wordt door alle partijen én niet bang is om gezichtsverlies te lijden. Sinds het vertrek van Luuc Eisenga neemt Cees Roozemond als 'gedelegeerd bestuurder' momenteel de honneurs waar. Een man die we tot vorige week dinsdag nog nooit een woord over voetbal hoorden zeggen.

Een man die vooral bekend is van zijn betrokkenheid bij de paardensport in Nederland en zijn erebaantje bij Thialf. Gaat dit dan de man worden die SC Heerenveen definitief uit de vicieuze cirkel weet te halen? Ik heb respect voor zijn enthousiasme en het feit dat hij zijn nek durft uit te steken in moeilijke tijden, maar de meest geschikte opvolger van Luuc Eisenga? Dat lijkt me niet.

Ondertussen lijkt de keuze van het het Stichtingsbestuur (Lees: Roozemond), de Raad van Commissarissen (Lees: Roozemond) en de woordvoerder van Cees Roozemond al gemaakt: Cees Roozemond is de juiste man. Vergeef me mijn cynisme, maar als relatieve buitenstaander kan ik er weinig anders van maken. Ik heb veel gezien de afgelopen jaren, maar deze 'coupe' kent zijn weerga in de clubgeschiedenis niet.

Sinds enkele jaren is Roozemond voorzitter van het Stichtingsbestuur, maar ondertussen is hij zelden gezien in het Abe Lenstra Stadion. Hij loopt ermee te koketteren dat zijn moeder vroeger naar SC Heerenveen luisterde op de radio, maar heeft - ondanks zijn niet onbelangrijke functie bij SC Heerenveen - nooit overwogen om sponsor te worden. Dat hoeft op zich ook niet, maar ga dan niet lopen zeggen dat je dit nu allemaal alleen voor de club doet.

Ik geloof er namelijk helemaal niks van. De enige reden waarom Cees Roozemond er zit is omdat hij ervan overtuigd is dat hij zelf de meest geschikte kandidaat is om deze club te leiden. Ik betwijfel dat, want om het respect te verdienen van de mensen binnen en (niet onbelangrijk) buiten de club, moet je toch wel een staat van dienst hebben binnen de voetballerij. Van alle (interim-)directeuren was Sporre niet voor niets de meest succesvolle.

Met alle respect voor Roozemond maar hij gaat het als 'paardenman' (Ik hoor het Johan Derksen al zeggen) nooit redden. Ik noem alleen maar even de naam van Riemer van der Velde. Je kunt van hem vinden wat je vindt, maar zolang je niet met hem op niveau kunt sparren over voetbal, zul je never nooit niet zijn vertrouwen winnen. En zonder het verdiende vertrouwen van de erevoorzitter - of we daar nou blij mee moeten zijn of niet - zal niemand slagen.

Wetende dat er intern weinig geschikte kandidaten zijn, zal er dus buiten het Abe Lenstra Stadion gezocht moeten worden. Een moeilijke opgave, maar collega-columnist Frank Beenen liet vandaag op Twitter de naam van Toon Gerbrands vallen. Een Fries om utens. Gepokt en gemazeld in de sportwereld én de voetballerij. Komende zomer Gerbrands (61) vijf jaar in dienst bij PSV als algemeen directeur en is hij misschien stiekem wel toe aan iets nieuws.

Het zal een hell of a job worden om hem binnen te halen, maar het zou iedere cent waard zijn. Nóg een bestuurscrisis gaat onze mooie club niet overleven en dus is het tijd voor een kandidaat die zijn strepen heeft verdiend, het respect heeft van collega's én ex-bestuurders, een biertje kan drinken met Gertjan Verbeek en zijn roots in het prachtige Sneek heeft liggen. Een betere (top)kandidaat ga je niet vinden.

Geen flauw idee of Roozemond het afgelopen week heeft gezegd, maar hij zal deze zin vast gebruikt hebben: "We moeten het met z'n allen doen." Laat die zin het begin zijn van een constructief gesprek tussen de RvC, het Stichtingsbestuur, de overgebleven directieleden en clubiconen Riemer van der Velde, Foppe de Haan en Gertjan Verbeek.

Er zal een algemeen directeur moet komen die statuur heeft en en die volledige steun heeft van alle partijen, want alleen dan is er een toekomst voor SC Heerenveen.

Marcel Koppers

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
7/12
PSV
18:45
SC Heerenveen
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
za
13/01
PEC Zwolle
20:00
SC Heerenveen
vr
19/01
Excelsior
20:00
SC Heerenveen
zo
28/01
SC Heerenveen
12:15
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 AZ 12 23 29
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Sparta Rotterdam 14 1 21
7 SC Heerenveen 14 -3 19
8 Ajax 13 3 18
9 PEC Zwolle 14 -3 17
10 Excelsior 14 -3 16
Bekijk de hele stand