COLUMN | Marcus en de vrienden van Radomski

Hij stond in één keer voor me. Niet zoals die ene keer op de Vismarkt in Groningen, toen ik hem letterlijk tegen het lijf liep en waarvoor hij drie keer zijn verontschuldigen aanbood. Toen was ik alleen en bleef ik in mijn eentje semi-verliefd en volledig verbouwereerd achter. Nu waren er duizenden anderen bij en kon ik net als al die anderen alleen maar klappen. Hij zag er nog precies hetzelfde uit. Ik was bijna twintig jaar ouder.

Marcus Allbäck was voor even terug in mijn leven en ik genoot ervan. Ik had er zelfs naar uitgekeken, misschien wel meer nog dan de wedstrijd tegen Ajax zelf. Allbäck was mijn held. Dankzij Championship Manager al voordat hij bij Heerenveen speelde, dankzij alles wat hij was als spits gedurende zijn Heerenveentijd en dankzij zijn persoonlijkheid en mijn selectieve geheugen tot ver daarna.

Ik heb dat maar bij weinig oud-spelers, trouwens. Ik klap wel eens wat mee voor hen die na een transfer afscheid komen nemen van het publiek, maar dat is meer vanuit een beleefde dankbaarheid dan vanuit emotie. Oud-spelers zijn meestal niet meer dan oud-spelers. Uit het oog uit het hart. Marcus Allbäck heb ik zelfs op Facebook nog wel eens opgezocht. En daar ging een wereld voor me open.

Niet bij Allbäck zelf. Die is op Facebook net zo keurig als dat ik hoopte. Hij heeft zelfs geen typische voetbalvrouw. Zweeds georkestreerde saaiheid die neigt naar het perfecte leven. Maar vier keer doorklikken verder belandde ik ineens op het profiel van Arek Radomski, nog een oud-speler. Arek en Marcus zijn geen Facebookvrienden. Maar ik belandde er en net was een feest der herkenning.

De vriendenlijst van Radomski is voor mij onder te verdelen in drie categorieën: de afdeling (oud-)Heerenveenspelers, overige mensen uit de voetbalwereld en een vrij grote sectie bevallige dames. Hoewel ik heus goed heb gekeken naar die laatste categorie, heb ik genoten van die twee andere en weet ik weer heel veel dingen die waarvan ik niet wist dat ik ze ooit zou hebben kunnen weten.

Zo is Tomek Iwan, ooit een kromme middenvelder van Roda en Feyenoord, prima opgedroogd met hip kapsel en al. De namen Saidi Ntibazonkiza en Erton Fejzullahu zijn weer opgerakeld uit de krochten van mijn geheugen. Jerzy Dudek heeft een gesponsorde profielfoto, de zoon van Gábor Babos poseerde onder toeziend ook van Don Vito Corleone in een Ajaxshirt en bekerheld Youssouf Hersi stuurt ons vooral Instagramposts vol blessings en updates van zijn voetbalschool. Allemaal leuk.

Maar het werd pas echt interessant in de afdeling der oud-Heerenveenspelers. Ik vind het namelijk oprecht leuk om te zien dat Erik Edman en Abgar Barsom nog geregeld met elkaar gingen lunchen. Waarschijnlijk bewierookten ze onder het genot van wat bonen en bessen elkaars lange haren die ze in hun Heerenveentijd eigenlijk niet mochten hebben. Als ze die nog hebben, maar ze zagen er beide nog onveranderd uit.

Net als Michael Dingsdag. Die hangt stoer te zijn in een zwartleren jack in zijn auto en kijkt nog precies zoals hij de spits van, pak ‘m beet, Odense BK aankeek. Terwijl Jesper Håkanson, in mijn hoofd nog altijd dat lieve kleine jochie, tegenwoordig meer lijkt op Christian Bale dan Christian Bale zelf. Handig voor als ze eens een nieuwe Batman nodig hebben. In dat geval kan hij Daniël Jensen bellen om te helpen, want die heeft Robin als alterfacebookego gekozen. Met Emanuel Ebiede en Godfrey Nwankpa gaat het overigens ook nog steeds goed. Ebiede heeft aan zijn foto’s te zien geen hond meer.

Mile Krstev en Ugur Yildirim hebben zich ontpopt tot familiemannen met gezinsauto's, Afonso Alves is getrouwd met een rondborstige vrouw, Brian Vandenbussche pronkt nog steeds met zijn Heerenveenverleden op zijn profielfoto, Harris Huizing had in 2013 precies de herdershonden die je bij hem zou verwachten (twee zelfs) en Daniël Pranjic herkennen we al járen niet meer terug. Ignacio Tuhuteru heeft trouwens een zoon die ook op de vleugel speelt. Zo één met zwart-witte toetsen.

Dit alles rechtstreeks vanuit de vriendenlijst van Arek Radomski, waarvan als enige minpunt genoemd kan worden dat Marcus Allbäck er niet tussen staat. Maar misschien is dat wel precies zoals het moet zijn. Voor mij tenminste. Tenzij hij zijn eigen categorie zou krijgen, want tussen de gewone oud-spelers zou ik hem tekort doen.

Ik reken nergens op, maar ik hoop dat ik het laatste van Marcus Allbäck nog niet heb gezien. Maar ik blijf hem volgen, op Facebook en daarbuiten, zoals ik hoop dat hij ons altijd zal blijven volgen. Ik zal hem eens  vriendschapsverzoekje sturen. En Arek Radomski ook.

Redmer Wijnsma

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand