COLUMN | Kissi Bier

Het zal niet eenvoudig zijn als je op twintigjarige leeftijd ineens maandelijks een bedrag met vier nullen op je rekening krijgt gestort en iedereen je vriend wil zijn. De verleiding is erg groot om andere dingen te doen dan waar voor je betaald wordt. Het trieste is dat de meeste spelers (zoals Henrico Drost en Marcel Seip) er ook nog mee weg zijn gekomen. Voor Abdelkarim Kissi ging dat echter niet op.

De inmiddels 33-jarige Marokkaan kwam in augustus 2005 naar Heerenveen, twee maanden nadat hij in een oefenduel met Litex Lovech indruk had gemaakt op de Friese scouting. "Kissi is een jongen die het duel niet schuwt, in de lucht niet en ook niet op de grond. Het is een ijverige speler, een publieksspeler denken wij", aldus Riemer van der Velde destijds. Wat de club niet wist is dat Kissi toen al een groot geheim met zich meedroeg.

In zijn eerste maanden bij Heerenveen overtuigt Kissi en weet hij al snel een basisplaats te veroveren naast routinier Paul Bosvelt en Danijel Pranjic. Toch beginnen langzamerhand de geruchten door te sijpelen dat Kissi last heeft van een drank- en drugsverslaving. De club, die destijds rond de 700.000 euro investeerde om Kissi vast te leggen, probeert hem hiermee te helpen maar de speler met de kenmerkende afro laat hulp niet toe.

In zijn eerste seizoen komt de middenvelder – ondanks zijn drankprobleem - nog tot twintig duels, maar daarna is het gedaan met zijn speelminuten. Op een doordeweekse dag november 2006 valt voor Kissi de spreekwoordelijke druppel als Jan de Jonge om half vier 's nachts uit zijn bed wordt gebeld door Gertjan Verbeek. De toenmalige trainer heeft gehoord dat Kissi onder invloed van drank door Heerenveen rijdt in een terreinwagen.

De Jonge (toen assistent-trainer) en Verbeek aarzelen niet en rijden richting 't Friesche Haagje, waar ze de beschonken Kissi al snel opsporen en met hun eigen auto’s vastrijden. De Marokkaan is goed gehumeurd en redelijk aanspreekbaar, maar lijkt zich in de verste verte niet te beseffen wat hij zichzelf met deze idiote actie heeft aangedaan.

Voor de clubleiding van Heerenveen betekent het dat de maat vol is en op 6 december 2006 maakt de club via haar website bekend dat het contract met Kissi is opgezegd. De officiele verklaring luidt: 'Omdat uitzicht op een basisplaats op korte termijn niet realistisch is, is in goed onderling overleg de overeenkomst per direct ontbonden.'

Na zijn vertrek uit Friesland speelde Kissi nog enkele jaren in Cyprus en in 2010 probeerde hij nog bij FC Emmen binnen te komen. Dat werd de toenmalige samenwerkingsclub wijselijk afgeraden door Jan de Jonge, die overigens geen enkele twijfels had over de kwaliteiten van Kissi als speler. Het is echter helaas niet voor iedereen weggelegd om met veel geld en roem om te kunnen gaan.

Marcel Koppers

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand