COLUMN | Een solide uitgangspunt

De resultaten van de mooiste club uit Nederland zijn weer goed, de plek op de ranglijst is fijn en het spel is (meestal) mooi. We hebben als fans niets te klagen, zou je zeggen. Hoewel het zonder Mitchell van Bergen afgelopen weekend lastig was, zag ik toch een groot lichtpunt. Zeker als je de wedstrijden van dit seizoen vergelijkt met vorig jaar.

Waar Warner Hahn vorig jaar ruim zeventig keer moest vissen, hebben we op dit moment één van de meest solide verdedigingen van de Eredivisie. Als coach ben je op zoek naar een aantal vastigheden in je elftal, spelers waar je op kunt bouwen en die altijd een goed niveau halen. Spelers die je nimmer teleurstellen, voorop gaan in de strijd en de boel rechtzetten als het krom is.

En daar schuilt het verschil met vorig seizoen. De verdediging van vorig seizoen (Floranus, Hoegh, Pierie, Woudenberg) was verre van solide, maar met Dresevic en Botman als centrum oogt het zeer solide. Het zijn twee hele verschillende spelers maar ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Eén man valt de afgelopen weken meer en meer op: Sven Botman. 

Een kenmerk van een échte centrale verdediger is dat hij angst inboezemt bij de tegenstander. Nou, met Sven Botman komt er daadwerkelijk een man op je aflopen. En hij is pas 19 jaar. Laat dat nog even doordringen, 19 jaar.... De man speelt als een verdediger met jaren ervaring, heeft fysieke kracht en oogt kalm en rustig. Ook toen hij afgelopen weekend tegenover één van de meest geslepen spitsen van de Eredivisie stond.

Michiel Kramer is misschien niet de beste, maar zeker wel een spits die je tot op het bot kan irriteren. Maar niet bij Sven Botman. Sven speelde solide, haalde die paar ballen voor Kramer er prima uit, oogde sterk bij corners en was voetballend goed. De ballen van Botman gingen vooral naar voren. Of dat nu Floranus was die de diepte opzocht, Faik die open kon draaien of Ejuke die het veld breed hield. Voor Sven maakt het niet uit. Hij heeft de pass in huis om de mensen te bereiken.

En net als je denkt dat je alles hebt gehad wat Sven Botman een toevoeging op dit elftal maakt, gaat hij naar voren bij een corner en kopt de gelijkmaker erin. En dat is niet voor het eerst dit seizoen dat Botman zijn doelpuntje mee prikt. Laten we het nog even op een rijtje zetten: sterk, groot, goede pass en ook nog in staat om een doelpuntje mee te prikken. Een allround speler, een echte aanwinst.

Bij het maken van de opstelling verwacht je dat je de aanvoerder, Hicham Faik, als eerste op het papier zet. Het zou mij echter niets verbazen als Botman als eerste op het papier staat. Als basis, een solide uitgangspunt voor alles. Als de basis staat, kan de rest alleen maar beter worden. Net als Botman zelf.

Juist daarom begrijp ik steeds meer waarom hij naar Heerenveen is gehaald door Gerry. Een jongen met enorm veel potentie die nu al speelt als een man. Nu maar hopen dat we hem definitief kunnen toevoegen aan ons team.

Jouke de Jong

(Dit seizoen zullen er naast de vaste columnisten Marcel, Frank en Redmer maandelijks ook bijdrages zijn van andere fans. Zij maken ook onderdeel uit van een groep fans die met enige regelmaat aanschuiven bij Radio Camataru.)

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 Heracles Almelo 30 -22 32
Bekijk de hele stand