COLUMN | Anthony's videobanden

Vraag me niet hoe we drie jaar geleden bij Willem II hebben gespeeld, maar van duels rond de eeuwwisseling weet ik me nog heel veel te herinneren. Die fantastische goal van Anthony Lurling op de achterlijn bijvoorbeeld. Of die drie goals die Marcus Allbäck er maakte, of dat heerlijke stiffie van Talan.

Afgelopen week kwamen alle hoogtepunten van het seizoen 1999/2000 weer eens voorbij op FOX Sports. Presentator Jan Joost van Gangelen keek met Foppe de Haan, Anthony Lurling, Gérard de Nooijer en Jeffrey Talan terug op het meest succesvolle Eredivisieseizoen in de geschiedenis van SC Heerenveen.

Ter voorbereiding op het item had Anthony voor Jan Joost een dvd'tje meegenomen met alle hoogtepunten uit zijn eerste seizoen bij de club. Ooit hadden zijn ouders al de samenvattingen op videoband opgenomen en inmiddels waren ze overgezet op digitaal formaat, zodat hij ze tot in lengte der dagen kan blijven bekijken.

Luisterend naar Anthony klonk het alsof hij dat laatste ook al regelmatig (doet of) heeft gedaan. Met terugwerkende kracht was het prachtig om zijn wedstrijdcommentaar te horen. 'Kijk Jef, nu ga je een grote kopkans missen'. Talan (lachend) kon zich het voorval niet meer herinneren, maar leek onder de indruk van de details die zijn ploeggenoot nog wist.

Sommige wedstrijden blijven tot in lengte der dagen hangen. Bij mij is dat bijvoorbeeld de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op 5 maart 2000. Het treiteren van Van Gobbel richting Lurling, het sussen van arbiter Jaap Uilenberg, de bevrijdende 3-0 van Mika Nurmela en de lege zaal in de lokale kroeg in Tjalleberd waar we wedstrijd met z'n drieën die zondagmiddag keken.

Net als de ouders van Lurling nam ik in die tijd vrijwel alle samenvattingen op - met uitzondering van de grote nederlagen uiteraard. Dat soort dingen wilde ik in die tijd als twaalf-jarige nog niet onder ogen komen en wilde ik zéker niet tot in de treurigheid blijven herinneren. Lurling daarentegen wist zich ook juist die momenten goed te herinneren.

Ik denk dat hij de beelden (zowel de ups en downs) in moeilijke tijden ook nodig heeft gehad toen het allemaal niet zo lekker liep bij Feyenoord, FC Köln en RKC Waalwijk. Zelf heb ik de afgelopen jaren amper nog naar die beelden gekeken, maar achttien jaar later zorgen ze ook nu nog steeds voor een grote glimlach op mijn gezicht.

We zouden het anno 2018 bijna vergeten maar Heerenveen was in het seizoen 1999/2000 gewoon bijna titelkandidaat. Met Vonk, Klompe, Hansma, Mitrita, De Nooijer, Venema, Jensen, Radomski, Talan, Nurmela, Huizingh, Lurling en trainers Foppe en Gertjan viel gewoon alles op zijn plek, met de historische Champions League-deelname als gevolg.

Ik heb het Lurling niet horen zeggen, maar zonder de aanwezigheid van die bewuste videobanden denk ik niet dat hij 2014 nog was teruggekeerd in 't Friesche Haagje. Maar zo mooi als het toen was, zou en kon het natuurlijk nooit meer worden. Champions League in Heerenveen, het is en blijft - zelfs met het kijken naar de beelden - een beetje onwerkelijk.

Marcel Koppers

Foto: SC Heerenveen

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
30/09
FC Twente
21:00
SC Heerenveen
za
7/10
SC Heerenveen
16:30
NEC
za
21/10
AZ
21:00
SC Heerenveen
za
28/10
SC Heerenveen
18:45
Heracles Almelo
za
4/11
Ajax
21:00
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
9 Heracles Almelo 6 -2 8
10 NEC 6 0 7
11 PEC Zwolle 6 -4 7
12 SC Heerenveen 6 -7 6
13 RKC Waalwijk 6 -8 6
14 Ajax 5 -3 5
15 Vitesse 6 -7 3
Bekijk de hele stand