'Capo' bij SC Heerenveen: "Dan probeer ik daar wel wat aan te doen"

SC Heerenveen-supporters tegen NEC
SC Heerenveen-supporters tegen NEC Foto: © Orange Pictures

De sfeer in het Abe Lenstra Stadion is de afgelopen jaren flink verbeterd. Ook tijdens uitwedstrijden kunnen de spelers van de Friese club rekenen op de support van honderden supporters.

Om de sfeer te verhogen, werkt supportersvereniging Nieuw Noord al jaren met een trommel. Sinds vorig seizoen maken de Friese fans ook gebruik van een megafoon. De man met de megafoon wordt in vaktermen de 'Capo' genoemd, Italiaans voor 'hoofd'. De Capo zorgt er niet alleen voor dat de liederen op het juiste moment worden ingezet, maar hij heeft ook de macht om spreekkoren te doen laten verstommen.

"Ik ben geen politieagent", zo vertelt de Capo van Nieuw Noord tegen Friesch Dagblad. "Iedereen hier draagt zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Maar als er minder fijne teksten worden gezongen, dan probeer ik daar wel wat aan te doen."

"Ik wil er als supporter van SC Heerenveen niet op aangekeken worden. Tegelijkertijd ga ik er - als er al eens wat geroepen wordt tegen de scheidsrechter - niet gelijk tegenin. Dat werkt niet." De Capo geeft aan dat liederen met het K-woord erin en antisemitische leuzen nauwelijks meer voorkomen. "Die hoor je al heel lang niet meer."

Lees meer:
0 reacties