'Camataru is een van de mooiste pinchhitters ooit op onze velden''

Dennis van Bergen zet wekelijks een vergeten voetballer in de spotlights. Deze week is het de beurt aan een oud-speler van SC Heerenveen. Van Bergen laat zijn licht schijnen op Rodion Camataru.

"Een van de mooiste pinchhitters die ooit op onze velden heeft rondgelopen is Rodion Camataru, thans uitbater van diverse Chinese restaurants en van snackbar 'Heerenveen' in zijn vaderland Roemenië, vernoemd naar zijn laatste profclub", schrijft Van Bergen in het Algemeen Dagblad. "Mooi omdat deze aanvaller aan het volledige pinchhitter-profiel voldeed: groot, soepel als een containerschip en trefzeker als het moest."

Camataru was bij SC Heerenveen al aardig op leeftijd. "Het lichaam van de latere snackbarhouder oogde niet meer als dat van iemand die zich dagelijks tegoed deed aan de veldsla uit de moestuin van Foppe de Haan. Niettemin scoorde Camataru voor je gevoel altijd als hij zich in dat iets te strakke shirt met pompeblêden hees. De statistieken onderstrepen dat: 23 doelpunten in 63 duels", aldus Van Bergen, die zich nog de treffer van Camataru tegen Ajax in de bekerfinale kan herinneren.

"Het was zijn laatste profgoal", weet Van Bergen. "Desondanks deed Rodion Camataru niet anders dan wat hij altijd deed. Juichen zonder opsmuk, alleen de twee armen resoluut de lucht in priemend. Domweg omdat hij slechts deed waarom gevraagd werd door zijn coach: scoren. De ware pinchhitter, kortom."

Lees meer: