Burgemeester 'onaangenaam verrast': ''Gelukkig snel de kop ingedrukt''

De politie vermoedt dat de vier opgepakte raddraaiers met een vooropgezet plan hebben toegeslagen, anderhalf uur na het duel SC Heerenveen-FC Groningen. Het was een klassiek kat-en-muisspel met de arm der wet, denkt de politie. De hooligans sloegen bewust toe, nadat de politie met de meeste eenheden Heerenveen had verlaten, zo meldt de Leeuwarder Courant.

De vier zijn vaker in beeld geweest voor voetbalgerelateerde vergrijpen, verklaart politiewoordvoerder Wouter de Vries. Daardoor konden de mannen snel worden herkend en achterhaald. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. Locoburgemeester Coby van der Laan van de gemeente Heerenveen was 'onaangenaam verrast' door de rellen. "Gelukkig kon de vechtpartij snel de kop worden ingedrukt."

De vechtpartijen duurden een paar minuten. Politie en ambulancepersoneel waren snel ter plaatse. De rellen roepen de vraag op of de gemeente Heerenveen als hoeder van de openbare orde en veiligheid, de situatie heeft onderschat. "Daar is nog niets over te zeggen", zegt Van der Laan. "Mijn indruk is dat het om een incident gaat."

Er was geen aanleiding te denken dat het na de derby tot een confrontatie zou komen, verklaart Van der Laan. Politieonderzoek moet uitwijzen of alle partijen goed gehandeld hebben. De veiligheid van omstanders is niet in het geding geweest, stelt Van der Laan. Of de confrontaties tussen Heerenveen en Groningen in de toekomst als risicowedstrijd in de zwaarste categorie moeten worden aangemerkt, wordt aan het begin van het nieuwe voetbalseizoen besproken.

"Dan hebben we het hele seizoen geëvalueerd en kunnen gemeente, politie, openbaar ministerie en voetbalclub het nieuwe speelschema bekijken", aldus Van der Laan.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand