Bruma kreeg raad: "Je moet continu met de scheids bezig zijn"

Begin dit jaar verbleef Jeffrey Bruma nog, tot zijn genoegen, in Turkije en stond hij onder contract bij Kasimpasa. Toen hij daar plotseling niet meer gewenst was, was de overgang naar SC Heerenveen snel geregeld.

Het is voor Bruma een enorme overgang, van Istanbul naar Heerenveen. "Ik heb bij Heerenveen maar voor een half jaar getekend, daarom verblijf ik in een hotel, mijn partner en kinderen zitten in Eindhoven", legt de verdediger uit in Voetbal International . "Als ik klaar ben op de club, dan moet ik mezelf dus zien te vermaken in mijn kamertje, terwijl we een paar weken geleden nog met zijn allen in een bruisende metropool woonden. Istanbul was een fantastische tijd, qua leven een van onze allerbeste ervaringen. De omgeving, het weer, het eten, alles wat er te beleven was." "De Turkse competitie beviel me ook goed", gat de verdediger verder. "Fysiek, overal fanatieke supporters, emotie speelt een heel grote rol. Mensen gaan helemaal op in hun club. Ik had altijd geleerd: als voetballer laat je de scheidsrechter met rust. Daar zeiden ze juist tegen me: Je moet continu met die scheidsrechter bezig zijn, invloed uitoefenen, intimideren zelfs. Zodat hij de volgende keer vóór je fluit in plaats van tegen je. Dat zijn wel bijzondere verschillen. Kasimpasa, de club waarvoor ik speelde, kun je zien als een middenmoter. Lang niet zo populair als de grote clubs uit Istanbul, maar wel behoorlijk stabiel." Zijn vertrek uit Turkije kwam voor Bruma ook als een verrassing. "We hadden het goed naar ons zin. Dit was mijn tweede jaar daar, ik had nog een contract tot het einde van het seizoen, dus het plan was nog een half jaartje te blijven. Toen kwam vanuit de club ineens de mededeling dat ik moest vertrekken. De echte reden heb ik nooit gehoord, maar het kwam erop neer dat ik en twee anderen op de transferlijst werden geplaatst en niet meer mee mochten trainen met het eerste. Heel vervelend, maar ik heb de situatie daarna ook vrij snel geaccepteerd en ben met mijn agent naar oplossingen gaan kijken. Er waren meerdere clubs met interesse en uiteindelijk is het met SC Heerenveen vrij snel gegaan."

Lees meer: