Bruggink: "Soms vertelde ik dat ik die trainer een lul vond"

Arnold Bruggink debuteerde in 1994 op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal van FC Twente. De toekomstig technisch directeur van de Enschedese club speelde later nog bij PSV, Real Mallorca, SC Heerenveen en Hannover 96, waarna hij zijn loopbaan in 2011 afsloot bij FC Twente.

Bruggink voelde zich naar eigen zeggen thuis in de voetballerij. Toch besloot hij op zijn 26ste een sportpsycholoog in de arm te nemen. "Er viel meer een grotere last van mijn schouders. Ik vind en vond het voetbal altijd al super leuk", vertelt Bruggink bij De Derde Helft. "Ik weet nog heel goed dat ik zestien was toen ik debuteerde bij FC Twente, in het oude Diekman Stadion nog. En ik speelde gewoon, want ik vond voetbal heel erg leuk."

"Dat duurde twee jaar en toen kwam Voetbal International op een gegeven moment naar FC Twente - Ajax, waar ik één keer scoorde", vervolgt hij. "Toen kwam de VI met de kop: 'Arnold Bruggink kan een hele grote worden'. Later kwam ik er pas achter, maar daarna dacht je wel: Nu wordt het serieus. Er stond in dat Arnold Bruggink international moest worden. Toen dacht ik wel: De lat ligt nu bij vijftig interlands en alles wat minder is, is gewoon slecht. Zo heb ik dat toen wel meer ervaren, dus het werd serieuzer."

Bruggink merkte dat de druk ook groter werd. "Toen ging ik naar PSV toe en werd het meer van: Dit wordt het seizoen van Arnold Bruggink. Dan schreef Wim Kieft in zijn column: 'Dit wordt het jaar dat Arnold Bruggink echt moet gaan doorbreken'. Ik verdedigde mij altijd door te zeggen dat ik 25 wedstrijden had gespeeld, tien keer had gescoord en vijf assists had gegeven. Maar het was nooit goed genoeg. Ik moest gewoon accepteren dat dat het was."

De oud-prof was zelf niet ontevreden over zijn prestaties. "Het was meer de druk van buitenaf", aldus Bruggink, die een sportpsycholoog in de arm nam. "Ik voelde met name dat ik andere mensen teleurstelde, terwijl dat niet zo was. Of dat nou familie was... Want die lazen ook al die berichten. Maar dat was helemaal niet aan de orde. Ik heb toen met Paul van Zwam, die nog steeds sportpsycholoog is bij SC Heerenveen, gezeten. We gingen over voetbal en allerlei dingen praten. Soms vertelde ik dat ik die trainer een lul vond, of dat er iets anders was. Dat heeft me uiteindelijk enorm geholpen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand