Bosvelt: "Ik ben nu hartpatiënt, elke ochtend en avond pillen"

Paul Bosvelt
Paul Bosvelt Foto: © Pro Shots

Paul Bosvelt werd vorige zomer getroffen door een hartinfarct. De voormalig clubman van FC Twente en SC Heerenveen is inmiddels weer hersteld.

"Het is familiair”, vertelt Bosvelt in Het Algemeen Dagblad. Zijn vader is aan hartfalen overleden en zijn broer heeft, nota bene als dertiger, zelfs meerdere malen een hartaanval gehad. "Dan weet je dat je risico loopt. Maar waarschijnlijk heb ik het tot mijn 51ste kunnen uitstellen, omdat ik nooit heb gerookt en veel heb gesport.”

Bosvelt had ook niet direct door wat er aan de hand was met hem. "Ik voelde weliswaar al een paar keer een druk op de borst, maar dat zakte meestal na een kwartiertje wel weer weg. En aangezien ze in het ziekenhuis, waar ik op advies van de huisarts toch maar naartoe ben gegaan, niks konden vinden, zelfs niet na meerdere testen, ging ik de volgende dag gewoon naar de club om te werken.”

Daarna ging het toch mis. "Twee dagen later. Ik zou eigenlijk de kinderen naar school brengen, maar kreeg die ochtend ineens zoveel last en begon zo te zweten, dat mijn vriendin direct zei: dit is niet goed. Zij heeft toen meteen de ambulance gebeld. Toen had ik wel door dat het om mijn hart ging. Al was het niet zo dat ik me zorgen maakte. Natuurlijk, het kán levensbedreigend zijn. Maar je weet op zo’n moment ook: je bent in goede handen."

De oud-voetballer was een dag na de ingreep alweer thuis. "Dat kon ook. Op mijn conditie na was alles direct weer als vanouds." Door het snelle handelen van zijn vriendin is erger voorkomen. "Zonder meer. Ik ben zo blij dat zij een stuk doortastender is dan ik. Ik heb meer zoiets van: ach, dat komt wel goed."

Nadeel is wel dat Bosvelt medicatie moet blijven gebruiken. "Ik ben nu hartpatiënt. Dat betekent dat ik elke ochtend en avond pillen moet innemen. Maar goed, veel keuze heb ik niet. Ik krijg die medicijnen, om de kans te minimaliseren dat het me nog een keer overkomt.”

Bosvelt denkt niet dat de stressvolle voetbalwereld een ongeschikte bedrijfstak voor hem is. "Natuurlijk, ik ben betrokken en bevlogen. En ik voel de druk af en toe best. Maar voor mijn gevoel heb ik niet heel veel stress. Ik ervaar dat in elk geval niet."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand