Bijzondere foto's in jubileumboek: ''Stuk voor stuk juweeltjes''

Net zoals bij het 25-, 50- en 75-jarige jubileumjaar van SC Heerenveen zal er ook dit jaar een enorm jubileumboek verschijnen over de geschiedenis van de club. Uitgeverij Kick is twee jaar geleden begonnen met de planning van het boek, dat in de zomer zal verschijnen.

Kick-eigenaar Matty Verkamman, die een aardig oeuvre heeft opgebouwd met jubileumboeken voor profclubs, heeft zelf honderden uren aan het boek gewerkt. Hij gebruikte daarvoor onder meer het enorme archief van de Leeuwarder Courant. "Vanaf 1946 zijn meer dan duizend wedstrijden van Heerenveen gefotografeerd en die foto’s zaten allemaal per wedstrijd in papieren zakjes."

"Als je toch ziet wat er dan uit zo’n beeldarchief naar voren komt – ik voelde me vaak als en kind in de snoepwinkel", vertelt Verkamman op de officiële website van SC Heerenveen. "De club heeft zelf ook een fantastisch archief. Vanuit Kick scanden we alles en uiteindelijk kon een mega-beeldarchief met zo’n 50.000 foto’s ten behoeve van de club, de krant en de uitgeverij worden samengesteld."

Veel van de zwart-witfoto's die Verkamman tegen kwam, zijn digitaal ingekleurd door een vrouw uit Rusland die daarin gespecialisserd is. "Alle spelers uit dat kampioenselftal uit 1960 zijn nu ingeschilderd en het zijn stuk voor stuk juweeltjes geworden. Het is een monnikenwerk, waar ze in Rusland heel ver mee zijn. Aan één foto werkt ze gemiddeld een uur of vijf."

Uiteindelijk zullen zo'n duizend foto's in het vijf kilo dikke boek worden gedrukt. Tot woensdag 6 mei is het mogelijk om het boek te bestellen en daarmee ook een plek in het boek te krijgen. Op de 'Wij zijn Heerenveen'-pagina's voorin het boek komen alle namen van de fans te staan die het boek hebben besteld. Meer informatie over de verkoop staat hier.

???? Bij @Kick_uitgevers wordt hard gewerkt aan de afronding van het jubileumboek over 100 jaar vv en sc Heerenveen. Matty Verkamman, een van de drie eigenaars van Kick en coördinator van het jubileumboekproject, over de totstandkoming ervan.#scHeerenveenhttps://t.co/Y2GULAmK3f

— sc Heerenveen (@scHeerenveen) April 15, 2020

Foto: Kick Uitgevers

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand