Arbitrale dwalingen leiden Brabantse nederlaag in voor SC Heerenveen

SC Heerenveen heeft zaterdagavond het kalenderjaar 2018 afgesloten met een 4-2 nederlaag bij SC Heerenveen. De wedstrijd zal vooral herinnerd worden als het duel waarbij scheidsrechter Jochem Kamphuis een dubieuze rol speelde.

In de beginfase van het duel mocht SC Heerenveen het zich nog zelf kwalijk nemen dat Mitchell te Vrede al in de zesde minuut de score mocht openen. De voorzet van Greg Leigh was op maat, maar de oud-spits van Heerenveen kon wel erg makkelijk scoren.

Toch was de reactie van Heerenveen er al snel, met het nodige geluk verlengde Ben Rienstra een corner van Yuki Kobayashi tot de 1-1. Heel lang konden de Friezen er echter niet van genieten: vier minuten later kreeg Rienstra een directe rode kaart van arbiter Kamphuis.

De middenvelder van Heerenveen wilde bij het duel de bal spelen maar gleed over de bal heen en raakte Te Vrede op zijn onderbeen. Ook na het zien van de beelden bleef Kamphuis bij zijn beslissing. Dankzij een fraai schot van Mitchell van Bergen ging Heerenveen alsnog met een 1-2 rusten.

Dat gebeurde overigens niet met tien man, want vlak voor rust werd ook Yuki Kobayashi van het veld gestuurd. De Japanner gleed van achteren gevaarlijk in op zijn tegenstander, maar leek die bij nader inzien niet te raken. Kamphuis vond de intentie echter voldoende om direct rood te geven.

Enkele minuten later, nog steeds in de eerste helft, leek ook NAC Breda met tien man verder te moeten gaan. Giovanni Korte leek bewust op de enkel van doelman Warner Hahn te gaan staan, maar Kamphuis besloot slechts een gele kaart te geven - tot opluchting van Korte en NAC.

Op dat moment moest het meest spraakmakende moment van de wedstrijd nog komen. In de 59e minuut leek Michel Vlap op weg naar de 1-3, maar werd hij in het strafschopgebied onderuit gelopen. Kamphuis greep echter niet in en liet doorspelen, waaruit Mitchell te Vrede de 2-2 wist te maken.

In de tumult die hierin ontstond kreeg trainer Jan Olde Riekerink zijn tweede gele kaart van de wedstrijd en moest hij ook inrukken. Hoewel in de herhaling duidelijk te zien was dat NAC-verdediger Koch Vlap duidelijk met z'n hand tegenhield, besloot Kamphuis de beelden niet eens terug te kijken.

In het vervolg van de wedstrijd was het alleen nog tegenhouden voor Heerenveen, dat met negen man uiteindelijk nog tien minuten duurde tot de 69e minuut. Toen scoorde Mikhail Rosheuvel de 3-2, iets dat hij zes minuten later nog eens herhaalde: 4-2.

Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Kobayashi, Vlap (82' Lammers), Rienstra; Van Bergen (70' Schmidt), Van Amersfoort, Zeneli (46' Bruijn).