'Als Heerenveen een waanzinnig talent in de O17 heeft, koopt Ajax hem gewoon''

Marcus Allbäck was afgelopen zaterdag even terug in Heerenveen. De oud-spits van de Friezen bezocht de thuiswedstrijd van SC Heerenveen tegen Ajax. Geert-Arend Roorda kan Allbäck nog herinneren van de tijd dat hij jeugdspeler was bij SC Heerenveen.

"Sterk lijf, goede kop, hard werken en door zijn doelpunten een gevierd gevierd man. Dat wilden wij allemaal", blikt Roorda terug in de Leeuwarder Courant. "Marcus zal onder de indruk geweest zijn toen weer heel even dat Friese gevoel, de trotse koppigheid, die bijna als een onzichtbare nevel boven het stadion hangt, zich meester van hem maakte. Het volle stadion verheugde zich op een grootse voetbalavond. Ademde diezelfde trots en ambitie."

SC Heerenveen verloor echter kansloos van Ajax. "Het heeft te maken met financiële middelen", beseft Roorda. "Dat begint al in de jeugd. Als Zwolle, Groningen of Heerenveen een waanzinnig talent in de O17 hebben lopen, koopt Ajax hem gewoon. Dat is een verdienmodel. Doen ze het niet, dan ontwikkelt die jongen zich tot een geweldig talent die het eerste haalt en moet Ajax vervolgens veel meer betalen."

Roorda weet dat de topclubs dat niet willen. "Al beseffen de topclubs zich te weinig dat ze met dit soort fratsen de eigen competitie om zeep helpen. Dat is op termijn ook internationaal de doodsteek. Daar veranderen acht weken Champions League van PSV echt niets aan", aldus Roorda.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
za 20 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Vitesse -
-
SC Heerenveen -
za 27 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Fortuna Sittard -
zo 4 sep. 2022, 14:30
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
NEC -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
14 RKC Waalwijk 0 0 0
15 SC Cambuur 0 0 0
16 SC Heerenveen 0 0 0
17 Sparta Rotterdam 0 0 0
18 Vitesse 0 0 0
Bekijk de hele stand