Akyol stellig: "Niet onverstandig om uitsupporters te weren"

SC Heerenveen-logo in het Abe Lenstra Stadion
SC Heerenveen-logo in het Abe Lenstra Stadion Foto: © Pro Shots

Özcan Akyol is in zijn nieuwste column in het Algemeen Dagblad stellig over het toelaten van uitsupporters in de Nederlandse voetbalstadions. Dit weekend ging het onder andere weer mis bij FC Groningen, waar Jetro Willems werd geslagen door een eigen 'supporter'.

"We zagen eerder dat wedstrijden werden ontsierd door bijvoorbeeld vuurwerk en in Rotterdam moesten de supporters van Feyenoord noodgedwongen de wedstrijd tegen Ajax vanachter metershoge hekken bekijken, omdat de clubleiding geen vertrouwen had in hun gedrag. Waar gaat het allemaal over?", schrijft Akyol.

"Al de uitspattingen en maatregelen zijn het uitvloeisel van jarenlang halfbakken beleid als het gaat om voetbalgeweld door supporters. Er waren grote ambities, zoals de meldplicht voor notoire raddraaiers, maar in de praktijk is daar weinig van terechtgekomen. Daarbij weet iedereen die regelmatig naar een wedstrijd gaat, dat niet iedere club even rigide omspringt met stadionverboden."

Daarom pleit Akyol nu voor een algemeen verbod op uitsupporters. "Als de KNVB nu eens echt met een daadkrachtig actieplan wil komen, moet ze ook serieuze sancties gaan afkondigen. Ik denk, zeker in deze fase van de competitie, dat het helemaal niet onverstandig is om uitsupporters hélemaal te weren bij wedstrijden. Je zou kunnen zeggen: dan moeten de goeden lijden onder de slechten, maar een andere werkelijkheid is dat die goeden kennelijk onvoldoende aan sociale controle doen en oogluikend de misdragingen van anderen toestaan."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
SC Heerenveen
18:45
PSV
vr
3/05
Almere City
20:00
SC Heerenveen
zo
12/05
SC Heerenveen
14:30
Vitesse
zo
19/05
Sparta Rotterdam
14:30
SC Heerenveen
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 30 2 45
8 Go Ahead Eagles 30 5 42
9 Sparta Rotterdam 30 2 40
10 SC Heerenveen 30 -6 36
11 Fortuna Sittard 30 -18 35
12 Almere City 30 -18 33
13 PEC Zwolle 30 -18 32
Bekijk de hele stand