''Als ik nu twintig jaar was geweest, hoe ver had ik dan kunnen komen?''

22 oktober 2017 om 11:28 | Bron: Leeuwarder Courant ''Als ik nu twintig jaar was geweest, hoe ver had ik dan kunnen komen?''

In de jaren vijftig van de vorige eeuw was Gilles Veenstra (83) eerst reservedoelman achter zijn oudere broer Tiemen Veenstra (overleden in 1997) en verdedigde hij daarna zelf jarenlang het doel van de Friezen. Tegenwoordig geeft de tachtiger rondleidingen in het Abe Lenstra Stadion en luistert de jeugd van tegenwoordig aandachtig toe als hij zijn verhaal doet.

Zelf maakte Veenstra zijn debuut op achttienjarige leeftijd in het eerste elftal. Dat was in 1953, toen er onder leiding van Abe Lenstra een gouden generatie op het veld stond. "Ik debuteerde tegen Blauw Wit, voor 25.000 mensen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De zenuwen gierden me door de keel, maar op het veld was het over. Wat ook hielp was dat Abe in deze wedstrijd als voorstopper speelde. Hij gaf mij aanwijzingen en daar kreeg ik vertrouwen van."

In gesprek met de Leeuwarder Courant kijkt hij graag terug op die tijd. "Ik wilde ook keeper worden, natuurlijk omdat ons Tieme dat ook was. Met tien jaar zat ik bij de aspiranten van Heerenveen. " In 1953 volgde zijn debuut, waarna hij nog eens bijna tien jaar bij de club bleef. "Ik moet eerlijk zeggen dat ik in mijn laatste twee seizoenen de reservebank heb warm gehouden'', vertelt de nog altijd kwieke Veenstra.

"Vanwege mijn werk als postsorteerder in de nachtdienst bij de PTT kon ik toen niet meer altijd trainen. In 1964 (na ruim 100 duels, red.) ben ik naar Heerenveense Boys gegaan. Ik denk wel eens, als ik nu twintig jaar was geweest, hoe ver had ik dan kunnen komen? Ik kreeg pas rond mijn dertigste voor het eerst echt keeperstraining. In 1955 wilde Heracles mij hebben. Ik kon werk en een huis krijgen in Almelo."

"Ik wilde graag, maar Heerenveen vroeg een te hoog transferbedrag en toen was het over", vervolgt Veenstra. "Eén geluk: vanwege het voorval kreeg ik van de club een duplexwoning in Heerenveen en een baan bij de PTT. Toen kon ik trouwen. We hadden sinds 1954 dan wel profvoetbal, het was moeilijk onderhandelen. Vijftig gulden voor een overwinning, twintig voor een gelijkspel en als we verliezen kregen we niks."

In 2011 zat Veenstra voor de camera's van SC Heerenveen TV om te praten over het schoeisel dat hij destijds droeg en hoe hij tegen de huidige trends aankijkt.

Foto: SC Heerenveen

Overzicht

Reacties (1)

  • Avatar
    superfrysk - 22 oktober 2017 om 13:01

    Jazeker mooi oude tijden, ik heb bv Maarten de Jong en Rene vd Gijp, GertJan Verbeek nog mee gemaakt in oude sportpark /stadion. Super was dat al.

Nieuwe media

-->