Verbeek duidelijk over 'Hollandse School': ''Daar geloof ik niet in''

11 oktober 2017 om 23:06 | Bron: ELF Voetbal Verbeek duidelijk over 'Hollandse School': ''Daar geloof ik niet in''

Nederland heeft de gloriejaren van het voetbal voorlopig achter zich liggen. Oranje heeft zich na het EK ook niet voor het WK weten te kwalificeren. Voormalig SC Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek weet wel waarom.

"Nederland is ingeslapen. Nederlanders zijn altijd creatief geweest, dat heeft ons altijd gekenmerkt. Maar van creativiteit is tegenwoordig nog nauwelijks sprake", vertelt Verbeek bij ELF Voetbal. De oefenmeester, die momenteel zonder club zit, vindt de trainingscursussen ook geen succes. "Ze leggen een map met wijsheden van voetbalprofessoren op tafel en als je die als trainer in opleiding uit je hoofd leert slaag je voor de cursus."

"Eerst moet je trouwens nog wel een hele hoop geld op tafel leggen om überhaupt aan die cursus te mogen deelnemen. Waarom dat nodig is begrijp ik niet. Zo ontneem je talentvolle mensen de kans om trainer te worden", vervolgt Verbeek. "In Nederland hebben we het altijd over de Hollandse School, uitgedrukt in een systeem: 4-3-3. Daar geloof ik niet in."

"Waar het volgens mij veel meer om gaat: positiespel, voetballen van achteruit, multifunctionele spelers, druk zetten op de bal. Dát zijn de basisbeginselen van het Nederlandse voetbal en heeft niks met een systeem te maken. Het wordt tijd dat we dat loslaten. We moeten niet zo halsstarrig vasthouden aan een systeem uit het verleden. Zeker niet als je de spelers er niet voor hebt", besluit Verbeek stellig.

Overzicht

Reacties (0)

    Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Nieuwe media

-->