Hegemonie Oranje definitief voorbij?: ''Dat zal nooit meer veranderen''

10 oktober 2017 om 17:15 | Bron: Volkskrant Hegemonie Oranje definitief voorbij?: ''Dat zal nooit meer veranderen''

Het Nederlands Elftal heeft theoretisch nog een kans op deelname aan het WK, maar daarvoor moet er met maar liefst 7-0 worden gewonnen van Zweden. Met andere woorden: Nederland is er voor de tweede keer op rij niet bij op een eindronde en daarmee is een nieuw dieptepunt bereikt in de nationale voetbalgeschiedenis.

Voormalig interim-bestuurder Gaston Sporre denkt niet dat het Nederlandse voetbal er op termijn bovenop zal komen. "We hebben mooie stadions, die vaak vol zitten. We hebben een grappige competitie", vertelt Sporre in de Volkskrant. "In Nederland ontstond een besef dat we het voetbal hadden uitgevonden met de Hollandse School." Dat zelfvertrouwen heeft de ondergang van Oranje ingeleid, meent Sporre.

Jarenlang heeft Oranje geteerd op het (aanvallende) succes van de jaren zeventig en eind jaren tachtig, met spelers als Johan Cruijff en Ruud Gullit. "In feite was Louis Van Gaal als bondscoach bij het laatste WK disruptief bezig met ineens de Hollandse School los te laten en superverdedigend te gaan spelen", vervolgt Sporre, die het volledig eens is met die benadering.

Verhalen dat Nederland nu even een slechte generatie voetballers heeft en dat het op termijn wel weer goedkomt, gaan er bij Sporre niet in. "Droom maar verder. We zijn gewoon een klein land. De grote geldstromen zijn in de vaak perverse bedrijfstak voetbal de dominante gamechanger. En dat zal nooit meer veranderen", besluit Sporre.

Overzicht

Reacties (2)

  • Avatar
    Afonso Hunter - 11 oktober 2017 om 02:08

    Vind dit erg negatief, met het NL elftal kunnen we zeker weer naar de top. In NL is volop talent aanwezig en zijn er uitstekende faciliteiten. Feit is dat we nu te maken hebben met een mindere generatie, maar waarom zouden er geen Nederlandse topspelers meer geboren kunnen worden. België is kleiner en kan het ook. Kwestie van leren van fouten en geluk met veel goede spelers binnen een generatie

  • Avatar
    Massi - 11 oktober 2017 om 08:59

    Ben het met Afonso eens, dit is wel erg negatief gedacht. Ben het wel met hem eens dat we de Hollandse School overboord moeten kunnen gooien als dat nodig is. Toch is het wel voetbalpromotie indien goed uitgevoerd, dat hebben we in 2008 bijvoorbeeld ook kunnen zien op het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Dat was echt genieten.

Nieuwe media

-->