Pierie (16) jongste debutant ooit: ''Je moet geen twijfel kennen''

18 mei 2017 om 10:08 | Bron: SC Heerenveen Pierie (16) jongste debutant ooit: ''Je moet geen twijfel kennen''

Sinds 6 februari 1999 stond het Eredivisierecord van jongste debutant bij SC Heerenveen op naam van Marc van Eijk. Toen hij die dag inviel tegen Willem II was hij 17 jaar, drie maanden en één dag oud. Gisteren werd dat bijzondere record tegen FC Utrecht bijgesteld door de 16-jarige Kik Pierie, die op dat moment exact 16 jaar, negen maanden en 27 dagen oud was.

Omdat er het nodige te doen was rond de wedstrijd met FC Utrecht, was er niet veel tijd voor Pierie om stil te staan bij dat bijzondere feit. De verdediger was vooral bezig met zichzelf staande te houden met Utrecht-aanvallers Sebastien Haller en Richairo Zivkovic. "Voetballend niet, qua tempo en fysiek is er wel een groot verschil, maar ik had het gevoel dat ik wel mee kon."

"In de eerste helft speelden we defensief en hadden weinig balbezit", vervolgt Pierie op de clubsite van SC Heerenveen. Hij heeft nog altijd hoop dat de Friezen de finale van de play-offs kunnen bereiken." Als je kijkt hoe we de tweede helft begonnen, met veel power en druk naar voren, dat was veel energieker. Als we zo spelen maken we nog een kans."

Zivkovic probeerde Pierie nog uit de tent te lokken, maar de 16-jarige debutant bleef koeltjes. "Je moet geen twijfel kennen. Hij (Zivkovic, red) hield me na een duel aan mijn shirt vast, dat was nergens voor nodig en laat ik me niet gebeuren. 

Dat op jonge leeftijd debuteren niet automatisch een glanscarrière betekent, heeft Pierie's voorganger Van Eijk (35) wel bewezen. Ook hij stond in de belangstelling van clubs als Schalke 04 en Bayern München. In 2014 deed hij daarover nog zijn verhaal in de Leeuwarder Courant.

Overzicht

Reacties (1)

  • Avatar
    Ninadj14 - 18 mei 2017 om 13:18

    Eén van de weinige lichtpuntjes op dit moment. Beter start hij gewoon in plaats van Faes, en gewoon weer in 4-3-3. Eigen jeugd voorop. En bij ons maakt het niet uit hoeveel verdedigers er spelen want die ballen vliegen er toch wel in.

Nieuwe media

-->