COLUMN | De polletjes van Thorsby

19 april 2017 om 08:35 | Bron: FeanOnline

Nu snap ik het! Ik begreep er in eerste instantie niets van hoe een beperkte speler als Morten Thorsby een contractverlening bij Heerenveen kon krijgen. Een leuke, blonde kop en een harde werker, dat wel. Maar niet van het niveau dat Heerenveen naar de bovenste plaatsen van de ranglijst kan helpen. Oké, in een wedstrijd als tegen Feyenoord heeft hij als balafpakker nog een redelijke toegevoegde waarde. Voor de rest zag en zie ik nog steeds zijn meerwaarde niet voor ons elftal.

Maar nu ik het interview met Thorsby in de Voetbal International heb gelezen is het mij duidelijk geworden. Zijn salaris wordt betaald door onze hoofdsponsor GroenLeven! Dat kan niet anders. Thorsby blijkt een milieubewuste vent te zijn en benoemt dat dan ook veelvuldig in het interview. Sterker nog, hij zegt zelfs dat hij het fijn vindt dat GroenLeven hoofdsponsor is en dat hij graag commerciële activiteiten voor ze doet. Raadsel opgelost! We hebben gewoon een gratis speler in onze selectie!

Dat leidt meteen tot de vraag of een speler ook tot de selectie van SC Heerenveen kan behoren die andere kwaliteiten heeft dan voetballende? Want als ik het interview lees hoor ik hem hele nuttige en verstandige dingen zeggen. Ik kan mij niet voorstellen dat de gemiddelde Eredivisie-speler zich bekommert om ons klimaatprobleem. Dat blijkt ook wel als Morten vertelt dat hij vanaf het stadion op zijn fietsje naar het trainingscomplex op Skoatterwâld gaat terwijl zijn medespelers hun auto pakken om de afstand van nog geen (!) kilometer te overbruggen! Hoezo klimaatprobleem?!

Motor starten, airco vol aan en lekker uitlaatgassen de wereld in helpen. "Het grootste probleem van deze generatie is wat we onze wereld aandoen", zegt Thorsby ook in het interview. Wat een man naar mijn hart. Nooit gedacht dat een Heerenveenspeler zulke zinnige dingen zou verkondigen. Zo'n Thorsby is gewoon een fantastische ambassadeur voor onze club en onze hoofsponsor. Doe mij nog maar tien van zulke maatschappelijk betrokken spelers. Wel jammer dat we dan hooguit in het rechterrijtje eindigen, maar de wereld knapt er wel van op!

Met jongens als Morten Thorsby weten we ook zeker dat we over twintig, dertig jaar nog steeds op echt gras kunnen spelen. Ik denk dat Stijn Schaars zijn grootste vriend in de selectie is. Sowieso is natuurlijk al dat kunstgras onzin. Er is geen speler die er graag op speelt. En bovendien, nu we het toch over het milieu hebben, het is nog plastic rommel ook. Zet je een lekkere sliding in, heb je je mond vol plastic korrels! En dan weten we nog niet eens zeker of dat spul giftig is.

Wat we wel zeker weten is dat een voetballer van een mond vol modder nog nooit ziek is geworden. Wat is er mooier dan met een kop vol modder onder de douche te stappen! Dat is het echte voetbal. Het befaamde polletje zouden we toch niet willen missen?

Jelger de Kroon

Meer columns van Jelger:

 - Krentenbollen (februari 2017)
 - Fotografisch voetbalgeheugen (december 2016)
 - Sponsoren zijn ook supporters (november 2016)
 - Transfermarkt (september 2016)
 - Vak 27 (juli 2016)

Overzicht

Reacties (4)

 • Avatar
  samaras20 - 19 april 2017 om 10:38

  Ik vind dat je Thorsby\'s voetballende kwaliteiten hier toch erg te kort doet! Morthen, je bent een topper zowel binnen als buiten het veld! Een echte voorbeeldprof, met veel inzet en erg maatschappelijk betrokken!

 • Avatar
  hupfean - 19 april 2017 om 11:32
  samaras20 zegt:

  Ik vind dat je Thorsby\'s voetballende kwaliteiten hier toch erg te kort doet! Morthen, je bent een topper zowel binnen als buiten het veld! Een echte voorbeeldprof, met veel inzet en erg maatschappelijk betrokken!

  Amen.

 • Avatar
  FrisianX- - 19 april 2017 om 11:45

  \"When you care about the environment and dont buy a bag\" - Sam Larsson zijn Instagram story. Daarin zag je hoe Thorsby strugglede om de auto in te komen met zn handen vol boodschappen haha.

 • Avatar
  samaras20 - 19 april 2017 om 15:04

  De laatste weken lees ik trouwens ook met enige regelmaat dat spelers maar weg moeten want ze identificeren zich niet met de club. Ze denken alleen maar aan geld. Deze Morten Thorsby zou met alle liefde de rest van zijn leven bij Heerenveen voetballen blijven, zich inzetten voor de club en als eerste voorop gaan

Nieuwe media

-->