Natafelen met Redmer | Dit keer geen cynisch applaus voor Slagveer

20 maart 2017 om 08:07 | Bron: FeanOnline

Het was spannend en meeslepend. Het was misschien niet de beste wedstrijd van het seizoen, maar zeker een van de boeiendste. Er zat geen procentje verveling bij en dat had iedereen na een seconde of drieënveertig al door. Er hing zo'n sfeertje. Je voelde zo'n spanning. Het rook naar angstzweet.

Eenendertig minuten lang hadden we Feyenoord zo hard bij de strot dat er van de Rotterdamse tongval niet veel meer dan een beetje pruttelend gemurmel overbleef. We joegen ze over het veld, schoten op doel, wonnen alle duels en lieten Dirk Kuijt en consorten vertwijfeld achter ons aan lopen. We waren weer wie we waren voordat we werden zoals we de laatste tijd zijn. Eenendertig minuten lang.

Daarna begon het grote billenknijpen. Feyenoord schakelde in de tweede helft een tandje bij en toen konden we zien dat ze domweg een betere ploeg zijn dan wij. En zo werd het werd een middag vol correctie. Een topploeg met een mindere dag, die besloot vooral harder te werken. Tegen een subtopper met een goede dag, bij wie het harde werken niet meer genoeg bleek toen er iets anders gevraagd werd. En dus verloren we. En aan het eind van de rit was dat terecht.

Maar het was spectaculair en bemoedigend. Beter dan tegen Go Ahead en Excelsior. Die punten komen echt wel weer. Eerst maar even twintig andere punten: Raak en Mis.

Tien keer raak:

1. Er gaat toch niets boven een vak vol uitsupporters. Lekker proberen het volkslied te ontregelen, Bengaals vuur naar elkaar gooien en massaal liedjes zingen. Sfeervol en tof. It takes two to tango.

2. Ouderwetse counters. Iedere diepe bal van Feyenoord was een voorassist op een diepe bal van ons. En die waren góéd!

3. Slagveer mocht het proberen in de basis, omdat Zeneli er niet veel van bakte. Slagveer, ik heb niets met hem en niets tegen hem. Tegen Feyenoord deed hij het prima. Echt waar. Hij kreeg applaus, ook van mij, toen hij gewisseld werd en dat was niet eens cynisch, zoals hiervoor te vaak het geval was.

4. Ik zeg het ook maar gewoon: Thorsby. Hij mag hier ook best genoemd worden. Hij speelde naar behoren en deed wat hem was opgedragen. Hard werken is niet de juiste graadmeter voor een goede prestatie, maar is voor velen blijkbaar wel een geldige reden voor een loftrompet. Nou, vooruit, ik doe mee.

5. Stijn Schaars is coming. Ik zag hem zelfs pijnvrij de trap van de tribune bestijgen. Wauw!

6. Na een paar matige optredens van Erwin Mulder zag dit er weer eens behoorlijk uit. Geen fratsen, dat scheelt.

7. Het hele stadion zat vol, Geen lege stoel meer te bekennen! We zeggen niet hoe en aan wie, maar het was stijf uitverkocht!

8. Younes Namli viel lekker in. Alsof het hem niets kan schelen dat hij niet mag blijven. Nog een paar van zulke invalbeurten en het kan ons zeker wel wat schelen dat hij niet mag blijven.

9. We kunnen aan het eind van de rit in elk geval zeggen dat we een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het kampioenschap van Feyenoord. En dat is prima. Of sijpelt hier iets te veel persoonlijke voorkeur door? We gunnen het Feyenoord dit jaar stiekem toch het meest?

10. Twee weekjes rust. Als de punten niet massaal binnengeharkt worden, is zo'n minivakantie best lekker. Soort van. Hopelijk.

Tien keer mis:

1. Thorsby in de basis, dat blijft toch een dingetje hoor. Hij wordt als een veredelde zandzak misbruikt ter versterking van de verdedigende linies, maar heeft te vaak ook het talent van een veredelde zandzak.

2. Overtredingen uit frustratie zijn een zwaktebod. Feyenoord was zwak. Op dat gebied.

3. Corners. Jemig. De besten dwarrelden zich een weg richting de Poolcirkel. De slechtsten groeven zich nog voor het strafschopgebied in en kwamen ter hoogte van het zijnet weer verdrietig boven. Het was triest.

4. Als er zo'n blauwe plastic strip als afbakening voor de veiligheid van de supporters wordt gebruikt, waarom zitten er dan aan weerskanten Feyenoordsupporters? En waarom zat ik zelfs in vak 29 tussen Feyenoorders. En waarom zat de hele hoofdtribune vol Feyenoorders? En waarom hoor ik iedereen over last van provocerende Feyenoordsupporters? Waarom spelen we dit jaar überhaupt twee keer uit tegen Feyenoord? Waarom?

5. De gehele tweede helft eigenlijk. Had er iemand dormicum in de thee geplompt?

6. Yuki Kobayashi speelde een berepot. Geen wonder dat een setje Rotterdamse schoffelschoppers hem vakkundig de wedstrijd uit werkte. Slim, maar flink klote voor ons natuurlijk.

7. Dit potje hadden we gewoon in de eerste helft al moeten beslissen, toch?

8. Lekker potje, maar weer staan we met lege handen na negentig minuten. Wij hebben ooit in Eindhoven een heel vervelende trend in gang gezet...

9. In deze vorm is de trap naar de tribune de enige juiste stap omhoog voor Larsson.

10. Vechtpartijen na afloop... Really? Zitten we weer in groep acht of zo? Ga toch eens even heel snel normaal doen.

Redmer Wijnsma

Overzicht

Reacties (1)

  • Avatar
    Anne - 20 maart 2017 om 16:02

    Dank hiervoor! Dit is precies hoe ik de wedstrijd ook heb beleefd. Het ging echt weer eens ergens om. De sfeer was daarom geweldig, ook dankzij het uitvak dat al zeker een half uur voor de wedstrijd luid stond te zingen en nooit meer ophield. Dat de uitsupporters ook met velen in andere vakken zaten was te verwachten. Voor hun is iedere wedstrijd nu een finale; je kon de spanning van de koppies aflezen. Met alleen Heerenveen-supporters verkoop je helaas het stadion niet (meer) uit en het legioen is veel te groot voor alleen het uitvak. Bij iedere wedstrijd heb je wel uitsupporters tussen de thuissupporters, dus nu helemaal. Ik zit er niet mee. Ik snap ook wel dat sponsoren Rotterdamse relaties uitnodigen. Dat is gewoon netwerken. Ze kopen die kaarten echt niet alleen voor de leuk. De wedstrijd zelf stond bol van de strijd. Dankzij Thorsby, die met Reza en Van Amersfoort gelijk begonnen te jagen, startte ons team eindelijk weer eens pittig vanaf het begin. De minder goede kant van Thorsby neem ik dan graag voor lief. Slagveer speelde heerlijk, Mulder was scherp, Namli viel goed in. Alleen de hoekschoppen slaan nog steeds nergens op. En moeten wij niet eens investeren in kracht? Feyenoord is zonder uitzondering een keer zo breed over de schouders! Van de opstootjes heb ik niets meegekregen (liep daarom het volk op de trap niet door?). Maar inderdaad; je laat je toch niet provoceren? Ga er gewoon boven staan en geniet van de wedstrijd. Daar kom je toch voor?

Nieuwe media

-->