Jeugdopleiding SC Heerenveen zakt flink op Europese ranglijst

01 november 2016 om 10:59 | Bron: CIES Jeugdopleiding SC Heerenveen zakt flink op Europese ranglijst

SC Heerenveen heeft een aantal plekken moeten inleveren op de ranglijst met (ex-) jeugdspelers die actief zijn in het Europese clubvoetbal. Begin vorig jaar stonden de Friezen nog op een knappe 16e plek maar inmiddels is men gezakt naar een gedeelde 31e plek, meldt CIES Football Observatory maandag.

In februari 2015 stond het aantal spelers dat uit de Friese jeugdopleiding afkomstig was en in Europa onder contract stond op veertig (klik hier voor de volledige lijst met spelers). Inmiddels is dat aantal gezakt naar 31 spelers, wat overigens nog altijd beter is dan de Europese grootmachten als Bayern München, PSG, Manchester City en Atlético Madrid.

De UEFA beschouwt een speler als 'eigen product' als deze minstens drie jaar - tussen het 15e en 21e levensjaar - in de jeugdopleiding heeft gespeeld. Daarnaast moet de speler in de laatste twee seizoenen (tot 1 oktober 2016) een of meerdere wedstrijden hebben gespeeld in een van de 31 hoogste clubcompetities in Europa.

Ajax blijft net als in 2015 koploper van de ranglijst met 72 afgeleverde spelers, gevolgd door Partizan Belgrado (61) en Dinamo Zagreb (51). Van de Nederlandse clubs staan ook Feyenoord (42), PSV (39) en AZ (31) hoog op de lijst. 

Overzicht

Reacties (2)

  • Avatar
    Frits - 1 november 2016 om 12:13

    Heerenveen zal ongetwijfeld volgende jaren wel weer stijgen. sc Heerenveen steekt erg veel tijd in de jeugd en er lopen ook echt toppers rond in de jeugd.

  • Avatar
    MrFrankLegs - 1 november 2016 om 12:49

    Zaak dat de jeugdteams allemaal weer in de hoogste divisie komen te spelen anders zal het nog meer wegzakken. Ook zal het beloftenteam in de tweede divisie moeten ipv in de huidige zwakke competitie. Het zakt zo steeds wat verder weg. Werk aan de winkel!

Nieuwe media

-->